NAIS står for Norsk Avdeling av Den Internasjonale Skytterunion, og representerer en klassisk gren innen skyttersporten som kombinerer både tradisjon og ferdighet. NAIS-øvelsene er først og fremst en form for merkeskyting, som siden 1994 også har vært tilgjengelig for pistoler. Formålet med NAIS er å gi skyttere på alle nivåer muligheten til å konkurrere om prestisjefylte merker og utvikle sine ferdigheter.

Våpengrupper i NAIS Skyting

NAIS-pistolskyting er delt inn i tre våpengrupper, avhengig av kaliber og type pistol. Disse gruppene gir skyttere et bredt spekter av utfordringer, fra småkalibret presisjonsskyting til mer krevende grovkalibret skyting:

  1. Finpistol:
    • Omfatter pistoler eller revolvere i kaliber .22LR opptil .32. Dette inkluderer småkalibrede pistoler som gir presisjonsfordeler over lengre avstander.
  2. Grovpistol:
    • Omfatter pistoler eller revolvere med kaliber fra 9 mm og oppover. Denne gruppen krever mer kontroll over rekylen og er fysisk mer krevende, spesielt ved enhåndsskyting.
  3. Luftpistol:
    • Omfatter enkeltskuddspistoler i kaliber 4,5 mm, drevet av komprimert luft eller CO2. Luftpistol brukes til innendørsskyting, og skyttere skyter på kortere avstander.

Konkurranseformat

NAIS-pistolskyting følger et standardisert format som setter skytterens presisjon, hurtighet og mentale styrke på prøve. Fin- og grovskytingen følger samme oppsett, med noen variasjoner for luftpistol.

Fin- og Grovpistol (25 meter)

Konkurransen skytes på en standard 25 meter silhuettskive, og består av 6 serier à 5 skudd:

  • 2 serier med en tidsbegrensning på 150 sekunder. Dette er presisjonsserier der skytteren har tid til å fokusere på nøyaktighet.
  • 2 duellserier, hvor skytteren avfyrer 1 skudd per 3 sekunders visning av skiven. Dette tester skytterens hurtighet og konsentrasjon.
  • 1 serie på 20 sekunder, der alle 5 skudd må avfyres innen den gitte tidsrammen.
  • 1 serie på 10 sekunder, som krever rask håndtering og presisjon under tidspress.

Alle serier skytes stående, enhånds, noe som utfordrer skytteren til å ha god kontroll over våpenet, spesielt i grovpistol, der rekylkontroll blir avgjørende.

Luftpistol (10 meter)

Luftpistol konkurransen skytes innendørs på 10 meter, og skytteren bruker en standard luftpistolskive. Konkurransen består av 30 konkurranseskudd som avfyres i løpet av 45 minutter, inkludert et valgfritt antall prøveskudd før konkurransen begynner. Dette gir skytteren muligheten til å varme opp og justere siktene før de avfyrer konkurranseskuddene.

Utfordringer og Ferdigheter

En av de største utfordringene i NAIS-øvelsene, spesielt i grovpistol, er at skytingen skjer enhånds. Dette krever stor styrke og presisjon, spesielt i duellseriene der skytterne må reagere raskt og avfyre skudd med korte intervaller. For de som skyter i grovpistolklassen, brukes samme våpen som man normalt ville skyte finpistol med i andre NSF-øvelser, noe som gir et unikt skille i denne øvelsen.

I luftpistol, selv om det ikke er rekyl å kontrollere, er presisjon og konsentrasjon avgjørende. Skytterne har lengre tid, men avstanden og de små poengsonene på skiven krever nøyaktighet i hvert skudd.

Merker og Klassifisering

Som en merkeskyting er hovedmålet i NAIS-øvelsene å kvalifisere seg til ulike prestasjonsmerker. Merkeskyting betyr at alle skyttere konkurrerer i samme klasse, og poengsummen avgjør hvilket merke man kvalifiserer seg for. Reglene og poengkravene for merkene finnes i Norges Skytterforbunds reglement for NAIS, som også dekker detaljer om kravene for de ulike våpengruppene.

Poengsystem og Merker

I NAIS-pistolskyting vurderes skytterne basert på poeng, og resultatene avgjør hvilket merke de kan oppnå. Poengkravene er tydelig spesifisert i NSFs Nasjonale Pistolregler, og de inkluderer både presisjon og hurtighet.

Konkurranser i NAIS arrangeres normalt som vanlige stevner, men skyttere har også mulighet til å kvalifisere seg til merker utenfor de vanlige konkurransene. Dette gjør NAIS til en fleksibel og tilgjengelig skytegren for både nybegynnere og erfarne skyttere.

Oppsummering

NAIS skyting er en utfordrende og variert konkurransegren som gir skyttere muligheten til å konkurrere i både fin-, grov- og luftpistol. Med et fokus på presisjon, hurtighet og mental styrke, er dette en gren som passer for skyttere på alle nivåer. NAIS kombinerer tradisjonell merkeskyting med moderne konkurranseformer, og gir deltakerne muligheten til å utvikle sine skyteferdigheter på en strukturert måte.

For mer informasjon om regler og krav, kan du lese mer i Norges Skytterforbunds reglement for NAIS.