Standardpistol er en av de mest krevende øvelsene i Norges Skytterforbunds portefølje, og er en del av ISSF-programmet. Selv om øvelsen kan virke enkel ved første øyekast, er den en utfordrende kombinasjon av presisjon og hurtighet. Det som gjør den ekstra krevende, er at alle skudd, inkludert hurtigseriene, skytes på presisjonsskiven – i motsetning til andre hurtigøvelser som bruker den større silhuettskiven.

Våpen og regler

Standardpistol skytes med .22LR våpen, og våpenet må følge de spesifikasjonene som er beskrevet i Norges Skytterforbunds regler for 25 m randtenningspistol. Disse våpenspesifikasjonene kan du finne i kapittel 8.12 i NSF Pistolregler. Dette sikrer at alle våpen som brukes i konkurransen er innenfor de tekniske kravene.

Konkurranseformat

Standardpistoløvelsen består av 60 skudd, fordelt på 12 serier med 5 skudd, pluss 5 prøveskudd i starten. Øvelsen er delt inn i tre skytefaser:

  1. Presisjonsserier: De første 4 seriene er rene presisjonsserier, der skytteren har 150 sekunder på å avfyre 5 skudd per serie.
  2. Hurtigserier (20 sekunder): De neste 4 seriene skytes med en tidsbegrensning på 20 sekunder for hver serie.
  3. Hurtigserier (10 sekunder): De siste 4 seriene skytes på kun 10 sekunder per serie, noe som krever ekstrem hurtighet og presisjon.

Hele konkurransen skytes på presisjonsskiven, noe som betyr at enhver feil i sikting eller avtrekk kan resultere i betydelige poengtap.

Skive som benyttes i standardpistol

Teknikk og utfordringer

Øvelsen er spesielt utfordrende fordi hurtigseriene skytes på presisjonsskiven. Dette betyr at skytteren må ha en velutviklet rutine for hurtigskyting, og ikke bli for opptatt av å oppnå et perfekt siktebilde før avtrekk.

20-sekundersserien er spesielt krevende. Den er for lang til å være en klassisk hurtigserie, men for kort til at man kan skyte den som en presisjonsserie med enkeltskudd. Noen skyttere velger å dele serien i to ved å avfyre 2-3 skudd, ta en kort pustepause uten å senke våpenet, og deretter avfyre de siste skuddene. Andre skyter denne nesten like raskt som 10-sekundersserien, men tar seg mer tid til å sikre et godt siktebilde før første skuddet. Det kan være risikabelt å være for kresen på siktebildet, da det kan resultere i at man går tom for tid.

Interessant nok opplever mange skyttere at de får bedre poengsummer på 10-sekundersserien enn på 20-sekundersserien. Dette skyldes at 10 sekunder tvinger skytteren til å handle raskt uten å overtenke hvert skudd.

Prestasjonsklasser

Standardpistol har også premiering basert på prestasjonsklasser, slik at skyttere kan konkurrere på sitt nivå. Klassekravene er som følger:

  • D – Nybegynnerklasse
  • C – Ingen krav
  • B – 520 poeng
  • A – 550 poeng

Å mestre hurtigseriene i standardpistol gir ofte en stor fordel i andre hurtigøvelser, da disse skytes på mye større skiver.

Standardpistol er en øvelse som virkelig tester skytterens allsidighet, fra presisjonskyting til hurtigskyting under press. Den krever god teknikk, mental styrke og ikke minst trening for å kunne håndtere de strenge tidsbegrensningene og presisjonskravene. For de som ønsker å utfordre seg selv i en skytegren som krever det beste av begge verdener, er standardpistol en ideell øvelse.