T96 er en utfordrende skyteøvelse for både bane- og feltskyttere innen pistolskyting, som krever høyere presisjonsnivå enn mange andre øvelser. Vanskelighetsgraden i T96 ligger i den mindre blinkstørrelsen, korte skytetider og varierte skyteavstander. Øvelsen er tilpasset skyttere som allerede deltar i felt- eller spesialfeltøvelser, og den skytes med samme våpen og klassifikasjoner som i disse grenene. T96 er et presisjonsprogram designet spesielt for feltskyttere.

Vanskelighetsgrad og Utfordringer

T96 skiller seg fra andre øvelser ved å ha mindre blinker, kortere skyteavstander og strammere tidsrammer. Dette gjør den spesielt krevende, og den er ment for å teste og forbedre presisjonsskyting under utfordrende forhold. Øvelsen skytes med samme våpen og i de samme klassene som brukes i felt- og spesialfeltøvelsene, noe som gjør det enkelt for feltskyttere å delta uten å måtte skaffe nytt utstyr.

  • Skyteavstander: Øvelsen foregår på avstander fra 11 til 25 meter.
  • Skytetider: Tidsbegrensningene varierer fra 150 sekunder (presisjonsserier) til så korte som 10 sekunder (hurtigserier).
  • Skytestillinger: Deltakerne skyter enten enhånds eller tohånds, avhengig av hvilken stilling som er foreskrevet for serien.

Skive som benyttes i T96

Historie og Bakgrunn

T96 ble utviklet av Jacob Kråkevik, som skapte programmet som en måte å forbedre presisjonsskyting i feltøvelser. Ifølge Kråkevik ble T96 utformet etter at han tapte en omskyting i NM, og han ønsket å utvikle en øvelse som kunne forbedre skytternes ferdigheter i situasjoner der presisjon og hurtighet var avgjørende.

Konkurranseformat

En full øvelse i T96 består av 16 serier, med hver serie bestående av 5 eller 6 skudd. Seriene er delt opp etter avstand og skytetid, og varierer mellom presisjons- og hurtigskyting. Øvelsen omfatter følgende serier:

  1. 6 serier på 11 meter
  2. 6 serier på 15 meter
  3. 4 serier på 25 meter

Hver avstand utfordrer skytteren med ulike skytetider:

  • 150 sekunder: For presisjonsserier hvor skytteren har god tid til å fokusere på nøyaktighet.
  • 20 sekunder: Mellomfase der presisjon fortsatt er viktig, men tidspresset øker.
  • 10 sekunder: Hurtigserier som tester skytternes evne til raskt å avfyre presise skudd.

Skytestillinger

  • Stående enhånds: Deltakerne må skyte med én hånd uten støtte, noe som øker vanskelighetsgraden ved at skytteren må kontrollere både sikte og rekyl.
  • Stående fri (tohånds): Skytteren kan bruke begge hender for bedre kontroll og stabilitet.

Våpen og Kaliber

Alle våpen og kaliber som er tillatt i felt- eller spesialfeltøvelser kan benyttes i T96. Dette inkluderer alt fra småkalibervåpen som .22LR til grovere kalibre som 9 mm og .45 ACP. Konkurransen foregår også innenfor de samme øvelsene som for spesialfelt, inkludert spesialpistol og finfelt.

T96 Blink

T96-blinken er spesielt designet for å utfordre presisjonsskyttere. Den er mindre enn vanlige feltblinker, noe som gjør det mer krevende å treffe midten, spesielt når skytetidene er korte. Blinkens størrelse og utforming reflekterer behovet for nøyaktighet og hurtighet, og bidrar til å heve vanskelighetsgraden i øvelsen.

Oppsummering

T96 er en unik skyteøvelse som kombinerer elementer av presisjon og hurtighet, og den er utviklet for å forbedre skytternes ferdigheter i feltøvelser. Med en blanding av varierte skyteavstander, stramme tidsrammer og både enhånds- og tohåndsskyting, gir T96 skyttere en omfattende utfordring som krever både teknisk dyktighet og mental fokus.

Viktige nøkkelpunkter:

  • Skyteavstander: 11, 15 og 25 meter.
  • Skytetider: 150, 20 og 10 sekunder.
  • Våpen: Alle felt- og spesialfeltgodkjente våpen og kalibre.
  • Stillinger: Enhånds og tohånds skyting.

For mer informasjon og detaljer om regelverket for T96, se NSF Nasjonale Regler for Feltpistol og T96 (side 21).