Standplassleder

Hei, er du en av de som har fått epost om at Kristiansand Pistolskyttere trenger flere standplassledere, og lurer litt på hva dette er?

En standplassleder er en som er ansvarlig for skyting på en pistolbane, som gjerne leier ut våpen, forskjellen ligger litt på hvor du er standplassleder, du kan være standplassleder i Gimlehallen, eller standplassleder på Kristiansand Pistolbane (Farvannet / Ålefjær) og selvfølgelig begge steder. Grunnen til at det er forskjell på dette, er løsningene på de to forskjellige stedene. 

Det er også en annen ting å ha i bakhodet, det er om en skal være standplassleder for nybegynnere eller standplassleder som åpner anlegget for de generelle medlemmer som ønsker å skyte litt. Nybegynnere trenger litt mer oppfølgning. 

Men ikke vær redd dersom du er en «fersk» standplassleder, det pleier som regel å være 2 standplassledere på vaktm spesielt ved nybegynner treninger, så det er ikke noe problem at man sørger for at en fersk nybegynner får vakt sammen med en «erfaren» standplassleder som en kan lære litt av. En «fersk» standplassleder veksler også ofte litt mellom om de er i Gimlehallen, eller på Farvannet. Dette gir litt erfaring på begge steder.

Men tro ikke at du bare blir kastet ut i det, man får selvfølgelig et lite kurs, det kalles ett «standplassleder kurs» som tar for seg litt mer tekniske ting. (Kurset koster selvfølgelig ikke noe annet enn litt av tiden din en kveld, i overkant av en times tid)

Det er også forskjell på standplassledere som også leier ut våpen / selger ammunisjon og de som bare åpner banen for organisert trening.

Det viktigste er uansett, at det å være standplassleder, det er gøy, lærerikt og ikke minst sosialt. Kanskje det er du som bringer en nybegynner til NM / EM / VM ? man vet aldri 🙂 

IKKE bli skremt av all informasjonen allerede her på siden, det er ikke vanskelig i det hele tatt. OG det er til kjempestor hjelp for klubbens medlemmer, slik at sporten kan blomstre 🙂 Du gjør rett og slett en god gjerning samtidig.

For å være standplassleder med våpenutleie må du ha hatt eget våpen en stund, du skal tross alt bl.a. hjelpe nybegynnere med våpen som kan klikke, de kan ha spørsmål om skytestilling, om våpenhåndtering, pusteteknikk etc. Standplassleder kurset gir innføring i åpning av anlegget, altså å låse opp, skru på litt lys, gjøre klart til folk kommer. I Gimlehallen er det litt avhengig av hvem som kommer, noen ganger kommer det nybegynnere, disse ønsker ofte litt instrukser, og ikke minst råd og hint. Dette betyr at man gir kommandoer til de som kommer («fyll magasin», «lad våpen», «ild», «plugg våpen», «anvis») der andre er selvdrevne og tar det meste selv. Her ser standplassleder ann situasjonen og vurderer hva som er best. Det er en fordel at nybegynnere skyter på papp den første tiden til de blir litt mer komfortable og skyter greit, dette for å unngå at elektronikken skal «skytes i stykker».

På Kristiansand Pistolbane er det litt annerledes da det er litt flere alternativer, man kan skyte på papp, da blir det litt som det samme å være standplassleder i Gimlehallen. På Kristiansand Pistolbane har man mulighet til å skyte både på papp, og på elektronikk. De som skyter på elektronikk er ofte selvdrevne og trenger bare å holdes øye med, gjerne gi noen råd. 

 

Høres dette interessant ut? ta kontakt med styret på epost post@krsps.no så hjelper vi deg videre.

Hva får man som standplassleder? Det gis tilgang til bom på farvannet, og brikke til gimlehallen / farvannet (avhengig av hvor du ønsker å være standplassleder).

Hva kreves av deg som standplassleder? Det må søkes om vandelsattest/politiattest, ja vi vet, dette høres fryktelig «det var da veldig» ut, men det er egentlig bare et lite krav fra Norges Idrettsforbund (les mer her om du vil: https://www.idrettsforbundet.no/digital/politiattest/artikler/hvordan-soke-politiattest/ ). Det kan være ungdommer på trening, eller noen med fysiske/psykiske utfordringer, og da må man ha en attest på at vedkommende er skikket til å håndtere disse, det går litt på at man ikke har en fortid med vold og sedelighets forbrytelser. Dette er veldig enkelt, når du har meldt opp som standplassleder, så sender du litt informasjon (navn, adresse,  personnummer og epost adresse) til politiattest ansvarlig (Bent Øystein Bostad – kontakt@krsps.no / kps@tpl.no  som sender deg ett ferdig utfylt formålsbekreftelse som du sender inn via politiets nettside ( https://www.politiet.no/tjenester/politiattest/ )

Hvor ofte må jeg stille opp? Jo flere standplassledere det er, jo sjeldnere faktisk, den gjennomsnittlige standplassleder tar en 3-4 vakter i ÅRET, noen synes dette er kjempegøy og hiver seg på vakter støtt og stadig, andre ønsker bare primært å bidra litt, og tar en 3-4 vakter i året. 

Det er også sosialt, man setter seg gjerne ned underveis/etterpå, tar seg en kopp kaffe, prater litt. I både Gimlehallen og på Farvannet er det en en liten kiosk løsning som er selvbetjent, det er beskjedent utvalg, litt brus, litt sjokolade og potetgull. Kaffemaskin på begge steder (bare husk å rydde etter deg)

For styret i Kristiansand Pistolskyttere
Bent Øystein Bostad
Sekretær / politiattest ansvarlig.